Annons
Facebook

Välkommen till Birmasällskapet

1
RSS

Årets nykomling

Publicerad den 16 April 2015 kl. 13:29 av varicella
Årets nykomling 2014

När titeln Årets Nykomling föddes, var det för att jag tyckte att man skulle hålla ordentlig koll på de unga nya katterna, som dök upp på utställningarna. Det var ju bland dessa, som de nya stjärnorna skulle träda fram. Kanske skulle de inte slå världen med häpnad, men i alla fall uppmärksammas, diskuteras, premieras och sprida sina gener.

Varje år har jag fått ta del av de nya stjärnämnena. Sedan jag pensionerade mig från domarjobbet har jag vid dessa tillfällen återupplivat domarkunskaperna och som Birmaentusiast fått njuta av bilder på lovande Birmor.

Många gånger har det varit svårt att plocka ut den bästa av nykomlingarna. Alla har ju, var och en på sitt sätt charmat mig. Det har hänt att jag i sista sekunden ändrat mig och önskat att jag hade kunnat välja ett par stycken nykomlingar. 

När det gäller Årets Nykomling 2014 fick jag uppleva något jag aldrig trott att jag skulle få uppleva. Det fanns ingen som helst tvekan. Framför mig fanns IC S*White Treasures Quizz JW DVM och jag var knockad. Vilken katt!

Oavsett vilken katt det handlar om så hittar man aldrig den, som är absolut perfekt. Alltid finns det något man kan anmärka på, även om man måsta leta ordentligt. Nu är det så att den där katten, som är snudden på perfekt ändå inte blir stjärna. Någonting i helhetsintrycket stämmer inte. Alla strån och tecken är super, men ändå...........Det handlar om utstrålningen, looken. Saknas den finns inte den rätta stjärnstatusen. Vinnaren blir katten med några smärre fel, men med utstrålningen.

S*White Treasures Quizz JW DVM är en mycket vacker katt. Kroppen är proportionerlig och har den rätta längden, fina ben och en “plymig” svans. Jag har under alla mina domar-år tjatat om svansen. Detta eftersom den har sina poäng och betydelse för totalintrycket. Om jag skulle påpeka något nu, så skulle det vara att svansen är ett gränsfall. Någon centimeter till och den hade varit helt perfekt. Huvudet är helt harmoniskt, öronen perfekta i storlek och placering. Profilen suverän. Ögonfärgen är underbar och tillsammans med den förnämliga ögonformen skapas den Birmalook jag alltid söker.

Bruntabby tycker jag är en mycket tilltalande färg. Den lyfter fram Birmankattens kontraster mot kroppsfärgen och de vita markeringarna. Även här blir omdömet Exellent.

Den här katten är inte bara otroligt vacker utan har även den harmoniska raslooken. Finns inget mer att önska.

När jag går igenom S*White Treasures Quizz JW meritlista, blir jag inte på något sätt förvånad. Han är väl värd varteviga pris och blir tveklöst Årets Nykomling 2014.

Jan Högberg
FIFEs Hedersdomare
 

Årets första nummer av Birma Aktuellt

Publicerad den 1 April 2015 kl. 17:57 av varicella
BA första numnret 2015

Då åker snart året första Birma Aktuellt på tryck och om allt går som det ska, hamnar den i medlemmarnas händer senast den 15 april.
Det här numret innehåller massa intressanta artiklar, samt underbara bilder på vår fina ras Helig Birma. Tidningen är utökad med 4 sidor till för att få med allt.
Nu hoppas vi att NI INTE HAR GLÖMT BORT att betala in er medlemsavgift!
För ni vill väl inte vara utan vår tidning framöver?

/Annette Olsson - ledamot/gästsättare för det här numret
1

Galleri

 
Bilden kommer från bildgalleriet.

Senaste från forumet

Skrivet av Gäst: Kristin Borggren
23 April 2015 kl. 12:18
Skrivet av 1111828
15 April 2015 kl. 16:06
Skrivet av Jessica@Shinseina
5 April 2015 kl. 09:27
Läs mer i forumet. RSS

Senaste nytt

23 April 2015 kl. 22:14
23 April 2015 kl. 20:35
23 April 2015 kl. 13:38
23 April 2015 kl. 12:22
22 April 2015 kl. 12:41