Annons
Facebook

Blodgruppering

Katters olika blodgrupper

Katter har olika blodgrupper A, B och AB. Den vanligaste blodgruppen är A, som är dominant och finns hos alla raser. Blodgrupp B är relativt vanlig hos vissa raser som t.ex. American Curl , Devon Rex och Cornish Rex ca 30% Brittisk korthår ca 41%, Turkisk Van ca 20%,och Birmor ca 12 % AB är en sällsynt blodgrupp men förekommer hos Ragdoll, Europe, Turkisk Angora och Siberisk katt (Går inte att testa med DNA man måste ta ett blodprov och testa serologiskt.) Till dessa raser går det inte att veta om katten är bärare Ab till blodgrupp B, bara om katten har antingen blodgrupp A, B eller AB.

Varför ska man blodgruppera? Det uppstår problem om man parar sin hona med blodgrupp B med en hane som har blodgrupp A. Detta kallas Felin Neontal Isoeytrolys. Kattungarna blir förgiftade av modersmjölken, eftersom de har en annan blodgrupp än sin mor. När de diar modersmjölken får de antikroppar mot sina egna röda blodgrupper. Antikropparna bryter ned kattungarnas röda blodkroppar, vilket ofta leder till gulsot, brun i urin, hastig dödsfall utan någon visibel orsak – eller kattungarna tynar bort av trötthet och ovilja att dia – eller kan få nekros (kallbrand) i svanstippen. Om din hona har blodgrupp A och hon paras med en hane som har blodgrupp B, eller med en hane som har blodgrupp A, uppstår inga problem alls. Om båda föräldrar har blodgrupp B så får alla kattungarna blodgrupp B och då kan ingen neontal isoerytrolys förekomma. Nedärvning av blodgrupp B är recessiv. Problem uppstår alltså bara om mor är B och far är A för då dör ofta ungarna eftersom de blir förgiftade avmodermjölken. Om detta händer måste man handmata ungarna under 16 timmar med modersmjölkersättning, t e x KMR som är ett gammalt och välbeprövad produkt tillgänglig över hela världen. Modersmjölkersättning kan köpas hos veterinär eller djuraffärer. Man måste alltså skydda ungarna att förhindra att dia sin mor under de 16 första timmarna. Det enklaste är nog att klä modern i en dräkt typ babydräkt som är tillklippt av en nylonstrumpa eller det finns köpa färdigsydda dräkter vissa djuraffärer och djurklinker. Honan kommer då att kunna tvätta och ta hand om sina ungar som vanligt. Om honan har mycket mjölk under de 16 timmarna så kan man massera försiktigt hennes mage och spenarna för att hindra mjölkstockning. 16 timmar efter den sist födda kattungen kan ungarna sedan börja dia sin mor och få i sig kolon-mjölken (råmjölken), som är så viktig att ungarna får antikroppar från råmjölken av sin egen mor. 

Blodgrupperna A, B, AB samt A(b) bara DNA resultat kommer att kunna läggas in i PawPeds. För att det inte ska bli några missförstånd mellan resultaten från blodprov (serologisk test) och DNA-tester så har följande internationella alternativ lagts på PawPeds. 

N/N (not carrier of bloodgroup B)
A/A Inte bärare av blodgrupp B
N/b (carrierof bloodgroup B)
A/b Bärare av blodgrupp B
b/b (homozygous for bloodgroup B) Katten har B blod
N=Normal

Så här går en blodgruppering till:

Det finns olika sätt, antingen går du till veterinären som tar blodprov och skickar iväg eller ser i sitt eget laboratorium vilken blodgrupp din katt har. Oftast ser inte veterinärerna om katten är bärare av B-blod. Då kan man istället DNA-topsa sina katter i hemmet för att se vilken blodgrupp katten har och skicka iväg ett swabtest/topsning till ett laboratorium. Genom detta test kan man alltså även se om katten är bärare av B-blod (skrivs som A/B). Här visar vi hur ett enkelt swabtest, en topsning, går till som görs i hemmet och du slipper därmed stressa katten med ett kostsamt veterinärbesök. Eftersom det finns flera veterinärlaboratorier över hela världen, så beskriver vi bara en procedur här för enkelhetens skull. Vi använder oss här av den amerikanska sidan Uc Davis. Kostnad för ett DNA-test ligger på 40 USD/katt, dvs. ca 350 kr (per dagens datum, 2017-06-13).Du behöver en skrivare och du behöver ett oöppnat paket Tops, samt ditt bankkort för betalningen. Sidan är på engelska, men är ändå enkel att förstå. Här är länken till sidan du går in på: https://www.vgl.ucdavis.edu/services/cat/ragdoll.php

Sedan väljer du Services, Services Home, Cat, AB Blood Group ”Ragdoll & Turkish Angora”, välj kundvagnen (kostar 40 dollar/katt).

Skapa konto (Create account) och fyll i dina uppgifter inklusive din mailadress, betala.
Skriv sedan ut blanketten som de anger. Här ser du även var du ska tejpa fast de 2 topsen på pappret. Fingra inte på bomullsbiten på topsen! Det är kattens DNA vi vill veta…

Du kan även använda dig av http://www.langfordvets.co.uk/diagnostic-laboratories/diagnostic-laboratories/general-info-breeders 
Du som är medlem i en SVERAK-klubb får 20 % rabatt på DNA-tester från laboratoriet Langford Veterinary Services  i Bristol genom att ange en kod. Kontakta din kattklubb för att få reda på aktuell kod. 


Gör swabtestet/topsningen så här:

Gnugga topsen i kattens mun på kindens insida så att bomullsbiten på topsen blir fuktig. Håll fingret mitt på pinnen. Har katten ätit/diat eller druckit nyligen så bör du vänta ca 30 minuter innan du topsar. Låt därefter topsen torka innan du tejpar fast den på pappret som du har skrivit ut. Vik ihop pappret och posta till adressen de anger. Svaret på blodgrupperingen har du i din mailbox inom 10 dagar, beroende på postgången till USA.