FIP - Felin infektiös peritonit

2022-05-11 kl. 14:12 av Lena Nordström (Uppdaterad 2022-06-19 kl. 13:51 av Lena Nordström )


Felin infektiös peritonit (FIP) är en allvarlig sjukdom som man nyligen hittat botemedel för.

FIP - virussjukdom som på fackspråk heter Felint Coronavirus, Felin Infektiös Peritonit

Detta är en smittsam bukhinneinflammation som tyvärr genom ett enkelt blodprov bara visar förekomsten av coronavirus. Coronavirus finns i en mängd olika sjukdomsbilder. FIP är en mutation av coronavirus. De flesta katter, cirka 80% drabbas under sin livstid av coronaviruset som i de flesta fall går obemärkt förbi eller ger en lindrig diarré men i vissa fall kan det bli allvarligare och utvecklas till FIP.

Knappast lönt att testa i dag om inte katten har symptom. Tidigare har diagnosen säkrast kunnat ställas när katten avlidit. Idag kan man via blodtest och dess värden se och konstaera förekomsten av FIP.

På Facebook finns en speciell sida som heter ”Kampen mot FIP”.

Anar man eller har fått diagnosen FIP så är denna sida ovärderlig. Forskningen har kommit så långt att det finns medicin men tyvärr är denna inte godkänd i Sverige men sidan ger råd hur man kan få tag i densamma. Sidan har veterinärhjälp som oftast är de som tolkar blodprover som tagits på sjuka katter. Idag 2022-03-26 så har ett antal veterinärer i Sverige fått dispens att tillhandahålla denna medicin.

Publicerad: 2022 06 01
Uppdaterad: