Vanliga frågor

2022-04-16 kl. 13:24 av Lena Nordström


Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om rasen Helig Birma.

Hur stor blir en Helig Birma?

Normalvikt på en honkatt ligger runt 3,5 till 4 kilo. En hankatt bör ligga på 4,5 kilo - 5 kilo och uppåt.

Hur gammal blir en Helig Birma?

Många birmor kommer upp i den fina åldern av cirka 15 år. Naturligtvis blir en del yngre och andra äldre.

Hur mycket fäller en Helig Birma?

Birman liksom andra katter har ett par perioder per år när de fäller mer. Har de en bra silkig kvalitet utan ull så fäller de inte nämnvärt mycket.

Behöver Helig Birma mycket pälsvård

Med den silkigt glatta pälsen så behövs det nog en genomgång varje vecka. Men vänj din katt med borsten så får ni många fina stunder tillsammans. Katterna som är vana brukar älska denna sociala stund.

Var kan man köpa Helig Birma?

Här på birma.se finns en rubrik i menyraden som heter Köpa och äga Birma. Där finns en rubrik med annonser. Men det finns också flera andra ställen, hemsidor för uppfödare vilka du också hittar i samma menyrad men under Uppfödning och rubriken Uppfödarregister. Här vill vi också rikta en varnning till dig som köpare: var noga med att förvissa dig om att du vid leverans får en stamtavla på din katt från ett etablerat kattförbund. En katt vars båda föräldrar är birma men ingen stamtavla finns så är katten bara att betrakta som en huskatt. Man kan aldrig få en sådan katt registrerad i de etablerade kattförbunden.

Hur mycket kostar en Helig Birma?

Det här är en svår fråga. Priset sätts av uppfödaren och Birmasällskapet tar inte del i säljarens villkor. Men idag (2022) kan man räkna mellan 10 000 kronor - 15 000 kronor.

Är Helig Birma allergivänlig?

Det pratas mycket om att vissa raser är allergivänliga men det är en sanning med modifikation. Ingen ras finns kvalificerad att vara allergivänlig enligt några forskningsstudier. En allergiker är känslig på olika sätt och det är svårt att jämföra med en annan allergiker. Man kan vara mindre känslig för raser med blankare pälsstruktur har det i flera fall visat sig. Men man bör tänka till två gånger om man redan är allergisk innan man skaffar ett djur. Detta gäller framförallt om man har barn i familjen. Barnet ska inte vara den som ska känna sig skyldig för att man tvingas placera om ett djur. Som vuxen finns det bra mediciner.