2022-04-17 kl. 15:22 av Webmaster
Alla Birmasällskapets artiklar på ett ställe
Innehåll
Blankett Anmälan
Blankett Rutin
En ny kattunge? Man glömmer mellan varven hur lätt dom hittar, i deras tycke, roliga saker. Men knappast i vårat sätt att se på saken.
BIRMASÄLLSKAPET- här finns blanketter, länkar mm
UPPFÖDNING - här finns blanketter, länkar mm
En kväll varje månad har vi chatt för våra medlemmar via zoom.
Eftersom katten lever många år är det viktigt att göra en årlig veterinärkontroll. Då vaccinerar man, tittar på tandsten och allmäntillståndet i allmänhet. Checklistan nedan kan du själv ta till vana att använda på din katt. När du är van så går det helt naturligt.
Ingen födsel är den andra lik och samma kattmamma kan också uppträda olika vid olika födslar. Det är viktigt att veta att man inte ska vänta för länge med att kontakta veterinär om man tycker att det uppstår problem. Jordbruksverket har på sin sida rekommendationer hur man sköter sin katt.
Vad är det som gör att du vill att din katthona ska ha ungar? Det är nog den första frågan du ska ställa dig. Att honorna mår bättre av att få kattungar innan de kastreras finns det inget belägg eller forskning som stödjer. Det är inte alltid lätt att vara uppfödare, det för med sig både glädje och sorg även om det glädjande nog går bra för det mesta. Innan man startar med uppfödning bör man lära sig så mycket som möjligt om sin ras. Att ha satt sig in i genetikens grunder är också en bra förutsättning för att lyckas. Kattuppfödning är inte bara "vilken färg" man kan få. Man blir aldrig fullärd men det är mycket bra att ha tagit till sig så mycket som möjligt innan. Starta försiktigt.
Hjärtfel på en katt kan upptäckas på följande sätt, det vanligaste är att man upptäcker hjärtsjukdom i samband med att katten har blivit akut sjuk. Hjärtfel kan också upptäckas vid en rutinmässig undersökning (veterinärbesiktning av kattungar eller vid överlåtelse av en vuxen katt eller vid medveten hjärtscanning med ultraljud vid hälsoprogram.
Katter har olika blodgrupper A, B och AB. Den vanligaste blodgruppen är A, som är dominant och finns hos alla raser. Blodgrupp B är relativt vanlig hos vissa raser.
Felin infektiös peritonit (FIP) är en allvarlig sjukdom som man nyligen hittat botemedel för.
Vad är det egentligen som händer? På en utställning hittar du de flesta godkända raser samt färger i många olika varianter. En kattutställning kan vara förvirrande för en förstagångsutställare eller en besökare. Nedan gör vi ett försök att hitta i den labyrint som är katternas indelning och de tävlingsmoment som slutligen blir en utställning.
Dessa länkar leder direkt in till information eller möjlighet att testa din katt för olika saker. Vi väljer att lägga länkar på ett enda ställe så dessa alltid är aktuella.
Analsäcksproblem
Analsäcksinflammation är en fråga som brukar dyka upp på olika frågeforum. Här följer en kort information om vad analsäcksinflammation är.
I Sverige finns det det ett stort register med stamtavlor. Liknande finns också i övriga nordiska länder. Helt världsomspännande finns det också ett register men detta är på frivillig basis. De andra stamtavleregistren styrs av de officiella kattorganisationerna.
Flera frågor behöver du fundera över innan du överväger att ta din första kull eller erbjuda en hane till avel. Med tidens gång kommer alltmer formella krav på en uppfödare. Kraven kommer från kattförbunden samt myndigheter och EU. Många myndigheter är numera inkopplade direkt på smådjursuppfödning av katt. Syftet med dessa fyra artiklar är att ge vägledning vad man bör tänka på innan man startar sin avel. Kunskapen är ovärderlig och ett bra sätt är att läsa in detta innan man startar sin avel. Text runt avel och inavelsgrad är hämtad från källor som har kontroll i dessa frågor.
Tips - … dessa texter kommer stadigt att ändras då vi alltid vill ta vara på senaste rönen som inträffar när det gäller våra katter. I nedanstående tips kan du få svar på många frågor. Vi presenterar dem i bokstavsordning. Framöver kommer flera av texterna att utökas med text och då får de egna artikelnamn.
Hälsoprogram finns inom flera raser men kanske framförallt hos hund. Läs här vad ett hälsoprogram är.
Att äga en avelshane är många gånger ingen dans på rosor. Det kräver en ängels tålamod samt ett starkt psyke. Man ska veta att: blir det fina barn så beror det enbart på mamman och blir det dåligt så beror det naturligtvis på hankatten. Är man medveten om det så är det bara att starta den långa vandringen innan det blir kattungar första gången……