Tips - Hälsokontroll

2022-05-12 kl. 13:49 av Lena Nordström


Eftersom katten lever många år är det viktigt att göra en årlig veterinärkontroll. Då vaccinerar man, tittar på tandsten och allmäntillståndet i allmänhet. Checklistan nedan kan du själv ta till vana att använda på din katt. När du är van så går det helt naturligt.

Hälsokontroll som du kan göra själv

Vaccinering
En katt ska vid köp alltid vara vaccinerad med kattsnuve- samt kattpestvaccin. Efter det räcker det med omvaccinering ca vartannat år. Rådgör med din veterinär. Kattpestsprutan är viktigt att följa upp, man kan tycka att det inte är så viktigt när man har en innekatt. Den vanligaste smittorisken är att man drar med sig smittan inomhus med sina skor. Kattpest är som regel en dödlig sjukdom.

Ögon
Ska vara klara och öppna. De får inte vara smutsiga eller rinniga. Tredje ögonlocket ska inte synas. Tredje ögonlocket är det ögonlock som sitter på ögats undersida och som ofta visar sig när katten är sjuk. Du ser det i den inre vinkeln av ögat.

Andning
Ska på en frisk katt vara tyst och stabil. Andas katten tungt eller flämtade så ska man omedelbart söka veterinär.

Könsdelar
Ska vara rena och klara i färg. De ska inte visa träck (avföring) eller på något annat sätt se infekterat ut.

Päls
Ska vara ren och lukta gott. Delar den sig och ser torr och tråkig ut bör man kanske kontrollera vitaminer eller annat tillskott. Varje morgon kan man doppa en borste i vatten och borsta igenom kattens päls. Detta tar bort överflödigt hår samt motverkar att katten slickar i sig för mycket hår. De ger också naturlig fukt till kattens päls i våra något varma bostäder.
Hankatterna får ofta vad vi kallar ”fettsvans” som visar sig på ovansidan vid roten av svansen. Du avhjälper det ofta med någon typ av talk. Det är viktigt att man håller efter detta då de annars gärna tappar hår eller kan få någon typ av svampsjukdom. Fettsvans brukar försvinna vid kastrering.

Skinn
Ska vara ljust rosa och torrt. Finns det mjäll eller annat så kanske det behövs ett bad.

Lymfor
Lymforna kan vara bra att lära sig att känna på när katten är frisk. De får inte vara svullna.

Nos
Ska vara kall och torr. Den ska heller inte vara blöt eller rinnande.

Öron
Ska vara helt rena. De får inte förekomma små svarta prickar inne i öronen vilket kan vara skabb eller rött som kan tolkas som en inflammation.

Puls
Ska slå i jämn takt och får inte slå för fort eller långsamt.

Tänder
Ska vara rena och fri från tandsten.

Tandkött
Ska vara ljust rosa. Det får inte vara inflammerat eller lukta illa.

Vaccinationer
Håll kontroll på att det inte går för lång tid mellan kattens vaccinationer av kattsnuva och kattpest. Veterinären ger dig råd.

Publicerad: 2022 06 01
Uppdaterad: