Tips - ABC

2022-05-10 kl. 10:03 av Lena Nordström (Uppdaterad 2023-09-13 kl. 14:42 av Lena Nordström )


Tips - …      dessa texter kommer stadigt att ändras då vi alltid vill ta vara på senaste rönen som inträffar när det gäller våra katter. I nedanstående tips kan du få svar på många frågor. Vi presenterar dem i bokstavsordning. Framöver kommer flera av texterna att utökas med text och då får de egna artikelnamn.

Genom åren som går hittar man olika bra saker som man gärna delar med sig av. Med ett långt förflutit inom kattvärlden så har man hunnit med att testa många olika saker. Det var en gång en djuraffärsägare som sade, "ni kattägare går bara in och tar en sak och betalar", ni verkar aldrig bry er vad det kostar utan bara betalar till skillnad från hundägarna. Man tror honom, hur mycket pengar har man inte lagt ner på kattprylar?

En första sak - när du ska lära din katt olika saker så är första tipset; Var konsekvent! En 3 månaders kattunge kanske är söt när den kliver på bordet. Men när den lilla ”söta” är stor på sex kilo kanske det inte är lika kul och katten kommer aldrig förstå meningen i att han fick ett tag men inte sedan. Man kommer att få upprepa sin förmaning många gånger innan katten gör som du tycker. Tålamod är bara förnamnet.

 

Tips – i bokstavsordning

Bada
Ja måste katten det? Vi är olika duktiga på detta kapitel och det kommer att fördjupas senare. Här är lite tips på olika tillbehör.
Ska man bada sin katt? Den frågan får man ofta från många håll. Naturligtvis inte, om det inte behövs? Men är pälsen ofräsch så är det bra men framför allt för katter som ska ut på en utställning. Men att bada är också bra för kattens hud samt att inte glömma är att katten blir av med mycket päls som den annars slickar i sig.

Genom åren har det varit många märken som höjts till skyarna när det gäller att bada sin katt. Problemet är att de flesta märkena kräver att medlet ska spädas ut och det kan ibland vara lite svårt att få till. Bland märken kan nämnas följande märken. K9 (finns fortfarande) men som aldrig fungerade på många katter. Det är också så att olika märken fungerar olika på olika pälsar så det är bara att testa sig fram. Här visar vi några märken. Rådgör gärna med andra birmaägare vad dom tycker är bra.

Espree är många ägare förtjusta i och det fungerade bra på våra katter. Luktade väldigt gott kommer jag ihåg.

Sista bilden visar ett märke som många inte känner till och som heter Chris Christensen. Väldigt bra för många katter där den ena har perfekt silkig päls och den andra lite mer ullig päls. Men med lite mer spädning av vatten för den sistnämnda passar det perfekt.

Det finns också en typ av silkesdroppar.

Efter detta kommer lite volymmedel och en "shine" från Groom som är bra att toppa pälsen med.

 

Ett hjälpmedel i duschen! Är halkskydd. Katten kan greppa i något som gör att den lugnar ner sig något om den är upprörd.

Torkning och föning
En annan utmärkt produkt att starta torkningen med är en kylduk. En del kallar den "hästhandduk". Den suger åt sig vatten och förkortar torktiden åtskilligt. Badar du katter ofta så är en mer professionell fön det bästa att välja. Man kan också använda Dysons fön som är stark och lika bra till katt som människa och väldigt effektiv.

Gömma sig
Katter vill ibland vara i fred och detta visar de med klar tydlighet. Genom att de letar igenom boendet efter ställen som det nästan är omöjliga för oss människor att hitta. Eller så hittar de någonstans där bara huvudet sticker fram. Ibland ser man också katter som lägger sig väldigt högt bara för att vi inte ska komma åt dem. Respektera detta och låt katten vara i fred till den självmant kommer ner och visar sig.

Hälsokontroll
Har egen text under ÄGA EN BIRMA - Tips Hälsokontroll

Inne eller ute
Ja det är frågan som många ställer sig. Raskatter är sedan många år präglade på vår miljö. Naturligtvis ska man tillgodose även detta med en inhägnad balkong eller en rastgård. Allt beror på hur man bor. Att gå långpromenader brukar många katter tycka om. Man ska komma ihåg att många människor inte är snälla mot katter som går lösa ute. När man pratar om livslängd på inne & utekatter så säger statistiken 15 respektive 2 år.

Koppel
Här hittar vi massor av olika sorter. Otaliga är de koppel som kattägare köpt och testat bara för att konstatera; Nää inte så bra. Lådan med koppel var nog stor hos de flesta innan dessa två kom. Känns som man är lite av expert efter alla år av testningar. Råd och Rön, släng er i väggen.

Första bilden visar en fantastisk lättanvänd sele med maggördel som gör att det känns säkert och bra. Men den andra bilden är den som verkligen fått många att jubla. Smidig och lätt men ibland lite svårt att förstå vad som är upp och ner.
Finns i tre storlekar.

Kattburar
Det finns det en uppsjö av och där får nog smaken av pris, färg och hur mycket man använder dom avgöra. Är det bara för veterinärbesök någon gång per år så behöver man nog inte lägga ner så mycket pengar på en sådan.

Det finns också varianter att ha i bil som ger lite större plats om man ska resa en längre sträcka. Här måste man också fundera på behovet som får avgöra.

Det finns också ryggväskor som faktiskt är riktigt behändiga om man ska till veterinären tillexempel.

 

 

Klippa klor
Det är viktigt att lära katter detta tidigt. Katterna kan vara nog så bångstyriga ändå. Klipp inte för långt in på klon då du kan skada pulpan (blodtillflödet för klon) och det kan få den lugnaste katt att gå i taket. En lätt och behändig tång ser du här.

Klösa
Det är kattens natur att klösa, vässa klor eller sträcka på sig. Har du en innekatt måste du tillgodose detta behov i form av klätterträd eller dylikt. Här finns en uppsjö av olika varianter. De bästa klätterträden är de med sisalrep. Klätterträd är bra – använd de som är höga och katterna älskar dem. Placera dem strategiskt så att katten har bra utsikt över hemmet.

Lek
För att få en lycklig katt behöver den leva ett aktivt liv. Det är otroligt viktigt att katterna får stimulans. De behöver minst en 20–30 minuter per dag i uppmärksamhet och lek för att tillgodose kattens behov. Vill du hjälpa till så har du här några tips: ha inte mer än 2–3 leksaker framme, byt ofta – katten tror att det är nya varje gång du byter, laserpekare är jättekul – varning för att rikta den mot kattens ögon. Låtsas att ni är ute och går katten och du och peka framför katten med laserstrålen. Idag finns det också ett antal videos för katter.

Glöm det där att köpa dyra leksaker. Nyligen fick kattern en ganska dyr lekpark med diverse olika saker på. Jämfört med ett prassligt litet tält som jämförelse. Ja, vad tror ni dom gillade bäst? Prasslet så klart, den var av ett prassligt tyg med fönster och diverse öppningar. 

Det är kattens natur att jaga och i naturen jagar de ca 10 möss om dygnet. Har du inga naturliga leksaker så kommer katten att hitta egna saker att jaga och jag lovar ni kommer inte alltid att vara överens om att det är rätt saker! Vippor av alla slag är också poppis, men kanske ibland lite kortvarigt intresse.

Social kontakt
En viktig del är katternas sociala beteende. Är de understimulerade, har lämnat mamman för tidigt eller aldrig vant sig vid andra levande varelser kan det vara svårt att få en sådan katt familjär. Som uppfödare eller köpare ska du alltid vara uppmärksam på att katterna behöver umgås. Starta tidigt definitivt inte senare än när kattungarna är ca 2 veckor gamla. Präglingen av katten börjar tidigt.

Mat & Vatten
En vuxen katt behöver utfodras minst 2 gånger per dag. Katten är en småätare! En jämförelse kan göras med att en katt i vilt fångar ca 10 möss om dagen och inte äter katten upp alla på en gång inte! Vilket är ett logiskt resonemang utan den vilar, jagar, äter, vilar igen och så vidare. Det vill säga, även hemmakatten bör äta flera gånger om dagen. Puttar din katt maten utanför tallriken? Mät morrhåren utifrån spets till spets, minst så stor bör tallriken vara i diameter.

Friskt vatten är ett måste. Tänk på att byta ofta och använd inte plastskålar då de avsöndrar lukter när vatten ”står still”. Fontäner i plast går bra eftersom vattnet rör sig hela tiden. Tänk bara på att byta vattnet ofta. Har du svårt att få din katt att dricka? Nästa gång du har tonfisk i vatten så spar du spadet, späd ut med lite vatten och lägg det i en iskubsbehållare. Frys in och tag ut en iskub i taget och lägg i vattenskålen. Garanterat populärt. Kattgräs och vattenfontän är bra för att hålla katten frisk. Alltid friskt vatten, det gillar katter.

Myndigheter
Här finns det en del regler även för dig som är sällskapsägare. Jordbruksverket är de som har mest information. Se under Hälsa och artikeln Länkar och adresser

Observera
Många gånger ser vi våra katter bara ligga och observera sin omgivning. Detta är en viktig del i kattens vardag. Detta stirrande kan pågå i timmar. Ibland händer det att man till slut går fram och kontrollera att katten lever.

Resa
Resepackningen är naturligtvis individuell beroende på var och hur man reser. Reser man ofta med tåg, båt, buss eller flyg måste man kanske i första hand anpassa kattburen för deras regler. Kom ihåg att katten ska sitta skyddad i bilen när man åker. Att ha en sandlåda i buren är bra. Använd gärna skyddslakan som finns på apoteket. Att ha en sulky är inte dumt dom finns i många olika storlekar.

Revir
Alla katter skapar på något sätt sig ett eget område, ett så kallat revir. Kattens revir är större på sommaren för att minskas ner på vintern. Därför ska man vara försiktig när man introducerar andra katter i katteriet eftersom katten som bor där upplever andra som inkräktare som får för stora privilegier. Eller att ta in en utekatt bara för att den ska få något att äta då och då. Detta kan vara mycket irriterande och skapa vanor hos innekatten som man inte kan acceptera men är i grund vårt eget fel. Katterna har flera doftkörtlar på kroppen som avsöndras när de stryker sig mot något eller hankatten strilar för att visa andra katter i omgivningen att detta revir är hans.

Sköta sin katt.
Här finns det nog en hel del att skriva om men vi börjar med det som vi kattägare slarvar med mest, enligt expertisen, så är det kattens tänder. Det finns flera olika saker från tandborste med skaft, till en strumpa man sätter på fingret till små gummiborstar som man också kan sätta på fingret. Minst en gång om dagen råder våra veterinärer att vi ska borsta tänderna på våra katter för att hålla en god tandstatus. Samt minst en gång per år bör tänderna kontrolleras hos veterinären.

En annan sak som ibland vållar oss kattägare är problemen med de svarta skorporna/fläckar eller acne som ibland visar sig på kattens haka. Det finns många tips men  följande har varit oslagbart. Aloera Propolis Creme som Forever Living saluför. Bara att smörja hakan, med fördel kan man gnugga hakan med en sedelräknare först. De svarta skorporna försvinner på några dagar. Nästan lite magik i denna produkt men är ju en naturprodukt så man behöver kanske inte vara orolig.

En katt tvättar sig ofta och mycket. Ibland tvättar den sig för att lugna sig i en stressad situation så det gäller att ha kontroll så att tvättningen inte blir för intensiv. En del katter kan i sin nervositet tvätta kala fläckar på kroppen. När man tittar på två katter kan man ofta se vem av dem som har kommandot. Morrhåren är kattens GPS och dess avkännare för vad katten kan och inte kan. Flera olika saker mäts från detta perspektiv.

Saxar
En helt vanlig variant av sax men rund i spetsarna är bäst att ha.

Med äldre katter kan man behöva en afileringssax eller en furminator för att tunna ur pälsen. Men var försiktig med den sistnämnda för den kan ta med sig mer päls än man tänkt sig. Med dessa kan man rensa bort massor av päls på magen och på platser där det toar sig.

Borstar är bra men många katter gillar nog bäst att leka med dom. Kammar är bra och gärna med några olika storlekar.

Sova
Den vuxna katten behöver sova ca 16 timmar om dagen och kattungen närmar sig 20 timmar. Låt alltid katten sova i fred. Tänk på att berätta detta om du har små barn. Som förälder kan det ibland vara bra att be uppfödaren berätta detta för barnet. Detta har för mig fungerat fantastiskt bra.

Städa
Det här är ett städmaterial som kommer från den österrikiska firman Enijo. Säljs bara genom ombud men ni hittar dem lätt via hemsidan, www.enijo.se.

Framför allt den blå handsken som flera brukar kalla "kräkhandsken". Suverän! I dagens miljösammanhang så är detta ett material som man bara använder med vatten.

Paxborsten är bara ett måste. Denna som man drar fram och tillbaka på kuddar och andra saker som tar åt sig katthår är suverän och lättanvänd. Se bild nedan.

Dammsugare
Ett kapitel för sig och här finns många märken som framhäver att just deras produkt är bra för att ta bort katthår. Här får man nog titta lite vad kassan tillåter. En Robi 9i, som här, det vill säga en robotdamsugare som ska vara extra bra när man har djur. Dyson dammsugare också ansedd som bra för djurägare hade vi i husbilen och den fungerar utmärkt som komplement.

Rädd för damsugare - Nej skulle inte tro det!

Toaletten
Ja, detta är ett av de viktigaste åtagande vi har som kattägare. Både ur beteende samt ur hygienisk aspekt. Enligt rekommendationer så bör man ha en toalåda mer än man har katter. Det är viktigt att mocka minst tre-fyra gånger per dag samt skurar ur dem med klorin eller liknande varje vecka. Katten är uppvuxen och präglad i ökensand så många kattägare har, problem med att katterna får fel sorts sand under tassarna. Därför uträttar de ibland sina behov utanför toalådan. Sanden består kanske av stora stenbitar, hårda, alldeles för mjuka etcetera i stället för den lite mera finfördelade sanden katten i sitt ursprung är präglad på. Katten vill också känna sig skyddad när den uträttar sina behov. Den gillar alltså inte att ha sina kattkompisar köande utanför lådan! Vilket kan få katten stressad och hellre söka sig ett annat lugnare ställe att uträtta sina behov på. Tänk på att inte bara bottenfylla lådan med sand. Katten vill krafsa över, gräva ner och det fungerar inte om man bara har ett par centimeter sand på botten.

Sandspadar har också varit ett gissel. Men så kom amerikanarna med en spade vars pinnar är trekantiga-. De finns både stor och liten.

Vaccinera
Det finns några vaccinationer som man nog ska tänka på även om man har en innekatt så tex spruta mot kattpest är bra då du själv kan få med dig denna sjukdom via dina skor. Vaccination för kattsnuva finns också.

Vänskap
Katter har inga problem att leva själva. Katten är solitär, det vill säga ensamlevande individer vilka under naturliga förhållanden endast träffas för parning eller revirstrider. Katter är följaktligen sämre anpassade för flockliv. Vid flockliv, ofta nämns 5–6 katter eller fler, utmanas både kattens sociala gränser (stress) och immunförsvar. För katter som hålls tillsammans inomhus kan stress till viss del begränsas av att hålla nere antalet djur och inrätta dem i mindre grupper. Även utevistelse kan minska på stressen, men för många katter i avel finns inte denna möjlighet. Birmakatten fungerar bra med andra djur. Katter som lever till samman blir ofta vänner men det finns ingen garanti för detta.

Äldre katten
Har du läst våra tidigare tips här så finns det en hel del vi kan hjälpa vår äldre katt med. Urtunningssaxen som beskrivs ovan är toppen. Kanske något antistatmedel för att borsta ut pälsen med. Finns på zooaffärer.

En katt börjar att åldras i tio-årsåldern men det är sällan man ser det före tolv år. Pälsen toar sig, muskulaturen försvinner. De vill gärna sova mer och har kanske svårt att hoppa upp i favoritfåtöljen. Här får man vara lite observant så att man ger dem hjälpmedel i tex en pall.

Till slut kommer också dagen som du bävat för. Men tänk tillbaka på det fantastiska liv ni haft tillsammans. Det är din skyldighet att inte dra ut på kattens lidande den sista tiden utan att ta ett beslut att din kära vän måste somna in. Prata med din veterinär för här finns det hjälp att få. En del gör hembesök och du väljer själv hur din katt ska kremera, om du till exempel vill ha hem katten i en urna för att begravas hemmavid.

Som vanligt när man skriver en artikel likt denna med tips så blir det alltid mer än man tänkt sig. Kanske har du något bra tips. Skicka till redaktionen.ba@birma.se

Vad är väl inte bättre än att avsluta med en riktigt bra kattfläkt nu när sommaren är härt?

Publicerad: 2022 06 01
Uppdaterad: