Hårbollar

2022-05-12 kl. 13:55 av Lena Nordström


Hårbollar är ett gissel som många katter drabbas av. Här kan du läsa varför de kommer och vad man kan göra åt problemet.

Problem med hårbollar

En katt lägger ner mycket tid på pälsvård, mer an 30 timmar i veckan och den kan svälja upp till två tredjedelar av all päls den tappar. Denna konstanta pälsvård fyller många olika funktioner;

Hur mycket tid som går åt till pälsvård varje dag påverkas bland annat av hur aktiv katten är och på dess fysiologiska tillstånd (ålder; kastrering etcetera). En innekatt som inte stimuleras till att vara aktiv tillbringar mycket av sin tid till kroppsvården och tvättar sig betydligt oftare än till exempel en utekatt. Stress, lång päls och beteendestörningar kan öka tiden katten lägger ner på pälsvård, vilket i sin tur kan leda till problem med hårbollar

Den nästan konstanta temperaturen året runt inomhus och i kombination med innebelysningen leder till att innekatter fäller nästan året om. Den svalda pälsen kan klumpa ihop sig i både magsäck och tarm och bildar då hårbollar i matsmältningssystemet.

Vad är hårbollar?

Hårbollar är en "fast" massa som består av hår som svalts och som samlats i matsmältningskanalen. Hundar sväljer knappast något hår alls då de slickar sig själva och det är ett komplext tillstånd för just katter Det beror på den sträva ytan på kattens tunga som består av många, konformade och bakat-inåtriktade, utväxter (papiller). Papillernas utformning gör det omöjligt för katten att spotta ut pälsen den börjat slicka i sig, därav den stora mängden av svald päls.

Vilka kan konsekvenserna bli?

Hårbollar kan orsaka kräkningar, förstoppning och i allvarligare fall kan de till och med leda till att tarmarna blockeras. Katter med längre päls och innekatter kan vara särskilt utsatta, liksom katter med svaga tarmrörelser.

Hur kan man förebygga uppkomsten av hårbollar?

Den bästa förebyggande vården ar att regelbundet borsta/kamma din katt för att på så sätt minska antalet svalda hårstrån. Vänj din katt vid regelbunden borstning och gör pälsvården till en naturlig och mysig del utav kattens vardag.

En anpassad föda hjälper även den till, att förebygga genom ett ökat fiberintag. Det ska vara en tillräcklig ökning för att påverka passagen i tarmen, men inte för mycket, vilket kan leda till för­stoppning.

Fibrer bestar dels av osmältbara ämnen (benämns cellulosa eller råfiber) som bidrar till att transportera  födan genom matsmältningskanalen, medan andra typer av fibrer bidrar till en jäsningsprocess i tjocktarmen (nödvändigt for att ge tarmcellerna näring).

Publicerad: 2022 06 01
Uppdaterad: