Tips - Kattsäkra ditt hem

2023-09-13 kl. 15:27 av Lena Nordström


En ny kattunge? Man glömmer mellan varven hur lätt dom hittar, i deras tycke, roliga saker. Men knappast i vårat sätt att se på saken.

Vad behöver kattsäkras
Text: Lena Nordström

Ja det beror förstås på vad man menar. En ung nyfiken katt upptäcker allt! Men sedan om den är benägen att tugga på allt det är en annan historia. I den fantastiskt fina boken, ”I Huvudet På En Katt” av Anthony Taber som vi för många år sedan recenserade i vår tidning Birma Aktuellt förstår man precis hur mycket en nyfiken katt kan hitta på.

Några gymnastiska övningar först! Sätt dig ned på golvet och försök att titta runt ur kattens perspektiv. Hänger någon sladd lös? En liten tapetflik har lossat? Det här är kul saker för en katt. Att pillra på en lös tapetflik kan få förödande konsekvenser. Det visar sig snart att den lilla fliken är snart en del av en större del av väggen utan tapet. Inte snyggt och ger katthataren något att hänga upp sig på. Testa gärna att sätta dig ner i alla rum. Spännande kan jag lova. Du kommer säkert att hitta en del intressanta saker.

Växter
Detta är ett kapitel för sig. För mig som inte är kunnig i blommor, hade jag en skräckblandad upplevelse när man i ett antal tidningar skulle skriva om giftiga växter för katter och de ville fotografera våra katter tillsammans med våra blommor. Jag som har ett gäng konstgjorda växter som ser grymt levande ut kom dagen innan på att jag inte hade en aning om vad jag hade för växter. Giftiga eller inte? Hade inte sett bra ut i ett reportage att fotografera katterna med giftiga växter eller? Nu var det bråttom, fotograferade alla blommor och hade förevisning på jobbet. Katarina Åström och mina andra medarbetare konstaterade att inga av blommorna i levande livet var giftiga. Rent allmänt så bör man alltså först titta på sina växter. Är dom giftiga? Nedan är ett axplock av växter. Man kan nog påstå att det är en djungel att hitta rätt i information vad som är giftigt för katter eller inte.

 

Grupp 3 mest giftiga Inte fullt lika giftiga Kan påverka kattens hälsa i övrigt, t.ex. njurar

Akleja
Belladonna
Fingerborgsblomma
Ginst
Julros
Klänglilja
Liljekonvalj
Riddarsporre
Stormhatt

 

 

 

 

Azalea
Blåregn
Monstera
Påskliljor
Prickblad
Rhododendron
Svärdslilja

 

 

 

 

 

Amaryllis
Anemon
Benjaminfikus
Chrysantemum
Cyklamen
Filodendron
Flitiga Lisa
Fredskalla
Gullranka
Hibiskus
High Chaparall
Hyacint
Järnek
Klematis
Kroton

Lobelia
Lupin
Löjtnatshjärta
Murgröna
Orkidé arter
Primula
Sippor
Smörblomma
Svärmorstunga
Thuja
Tulpan
Vintergröna

 

 

Sladdar
Detta är en annan sak som vi har massor av och mer verkar det bli med alla laddare vi har till telefoner, paddor mm. Dessa är definitivt farliga. Lätta att tugga sönder vilket kan ge en ordentlig stöt eller så pass allvarligt att katten avlider. Idag när man har pc, skrivare och massor av tekniska prylar samlar man sladdar. På IKEA, Klas Olsson och flera andra ställen finns utmärkta sladdkorgar eller vindor vilket gör att det kan bli extremt sladdfritt. Lätt att städa också.

Olika rum?
Vad är vanligt? Löst hängande gardiner? Det brukar man bara ha ett tag om man är kattägare. Katterna älskar dessa för att inte tala om kattungar som kan hänga och slänga runt. Kolla att krokarna som bär upp gardinstängerna är kraftigt uppsatta. Sakta men säkert brukar man övergå till gardinkappor i många katthem.

Kök & Tvättstuga
Här finns det diverse saker man kan tänka på. I vårt förra hem hade vi en köksö där det både finns häll, gasol och grill. Våra katter får egentligen vara i hela huset men ön är tabu och det är dom duktiga att förstå. Så med lite/mycket tålamod så brukar man kunna lära dem vad som är bra och inte bra. Plattor kan ge rejäla brännskador. Även om kattskador läker lätt så kan det ta tid innan tassarna är helt läkta. Har du knivställ med plats för flera knivar så kolla att det står stabilt och är tungt. I vissa kök så finns det utrymme som är tomt nere vid socklarna på underskåpen, väldigt lätt för en smidig katt att ta sig in där. På ett sådant ställe hade vi en katt som gömde sig. Det var ganska skrämmande innan vi hittade henne eftersom hon var hos oss på parning.

Diskmaskin kan vara en riktig fälla speciellt om man har träpanel på ”locket”. Har man det så öppnar man diskmaskin genom att träpanelen förskjuts neråt och här har det tyvärr skett en och annan olycka med kattungar. Så var uppmärksam på det.

Kemikalier av olika sorter ska naturligtvis vara inne i skåp som katten inte kan komma åt. Har du en katt som är duktig på att öppna skåp så bör du skaffa något slags lås där du förvarar dessa grejer. Apropå skåp – tänk på att alltid kolla utrymmet i tvättmaskinen och torktumlaren innan dessa startas. Med fördel, håll dessa luckor stängda.

Rastgårdar
Du som har en rastgård ute eller en inbyggd balkong. Ta för vana att åtminstone en gång varje säsong, kolla så att skarvar etc. är väl förankrade.

Har du ett hus med öppen trapp?
Vuxna katter klara det med glans men en och annan kattunge kan få det svårt. Vi häftade fast ett lakan när vi hade kattungar men visst är denna trevliga utbyggnad som vi sett på FaceBook.

Fönster
Här händer det från och till olyckor. Man bör kolla fönsterspärrarna ordentligt. Tänk också på att har du inåtlutande fönster så är det lätt att katten kan klämma sig när den testar om den kan komma ut. Eller om någon fågel eller ekorre försöker att ta sig in. Vår huskatt Murre lyckades fånga en fågel genom fönsterspringan när vi bodde 7 trappor upp. Har du persienner så är det bra att fästa upp snörena så att de är lite svåråtkomliga.

Levande ljus – vi kommer snart in i årstiden när vi använder dem som mest
Men det är mysigt även i skymmande sommarkvällar att tända ett ljus. Här finns det mycket på marknaden att välja på i form av ljuslyktor, täckta glasskålar, hyllor man sätter högt mm. I julas hittade vi till och med höga ljus med ledlampor som man kan sätta i en ljusstake. I amplar som sitter högt kan man ha levande ljus vilket är vackert. De sitter också högt vilket är bra. Köp gärna så kallade ljusvakter till dessa. Finns på www.krisskydd.se

Publicerad: 2023 09 13
Uppdaterd: